Skip to main content

Magazijn automatisering

Het automatiseren van de magazijnprocessen is voor veel bedrijven de volgende stap tot efficiënter werken.

Het automatiseren van de magazijnprocessen is voor veel bedrijven de volgende stap tot efficiënter werken. Maar wat houdt magazijn automatisering precies in en hoe kan het uw organisatie helpen? We leggen uit hoe wij uw magazijn efficiënter en winstgevender kunnen maken.

Ik wil meer weten
Arbeidsbesparing door sneller kunnen werken
Minder fouten geeft lagere kosten en hogere klanttevredenheid
Veiliger werken

Waarom magazijn automatisering bij DatAction?

Met jarenlange kennis op het gebied van het automatiseren en efficiënter maken van magazijnen heeft u aan DatAction een betrouwbare partner. Wij ondersteunen uw organisatie bij het automatiseren en optimaliseren van de magazijnprocessen. Dat doen wij zelf en met de hulp van onze partners. Zo heeft u alle benodigde expertise in huis. Wij voorzien u van consultancy, de implementatie van de processen en oplossingen en blijven betrokken met onze support.

Nu contact opnemen

De voordelen van magazijn automatisering

Kostbare tijd besparen

Het automatiseren van uw magazijn brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Om te beginnen de kosten en efficiëntie van uw magazijnprocessen. Stel u voor dat een medewerker constant van punt A naar B moet lopen in uw magazijn. Dit kost veel tijd die nuttiger ingezet zou kunnen worden. Bij het inzetten van magazijn automatisering zou bijvoorbeeld een AMR (Autonomus Mobile Robot) van A naar B kunnen rijden om deze taak uit te voeren. Hierdoor kan de tijd van uw werknemer en de operatie verbeterd worden. Zo kan er meer gedaan worden met hetzelfde aantal mensen in hetzelfde tijdsbestek.

Maar ook een meer toegankelijke oplossing zoals het efficiënter scannen met wearables zoals de ProGlove(link) kunnen veel tijd besparen. Een medewerker moet met een handscanner vaak kleine handelingen zoals het pakken van de scanner en het kijken naar het scherm verrichten. Dit kost misschien maar enkele seconden, maar berekend over honderden medewerkers en een langere periode valt hier veel winst op te behalen. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe uw magazijn efficiënter zou kunnen opereren.

Fouten voorkomen

Door processen te automatiseren en te optimaliseren kunnen er ook veel fouten voorkomen worden. Het maken van een fout in een magazijn proces kan duur zijn, en daarom is het belangrijk dat de kans op fouten zo klein mogelijk gemaakt wordt. 

Krappe arbeidsmarkt

Daarnaast lost magazijn automatisering een veelvoorkomend probleem op: de lage aanwas van geschikt personeel. Op deze krappe arbeidsmarkt is het moeilijk om goed personeel te vinden. Wanneer u ervoor kiest uw magazijn (deels) te automatiseren, betekent dit in veel gevallen dat u ook minder werknemers nodig heeft om toch te groeien.

De implementatie duur

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Zo ligt het er natuurlijk aan in hoeverre u uw magazijn wilt automatiseren. Hoe meer er aangepast moet worden, hoe langer het uiteraard zal duren. Daarnaast is de tijd die de klant beschikbaar heeft ook van grote invloed op de het proces. Er wordt nauw samengewerkt met de opdrachtgever op gebied van het bekijken van processen en het testen van de automatisering. Hoe meer tijd de klant beschikbaar heeft, hoe sneller de implementatie zal gaan. Houdt rekeningen met een doorlooptijd van maanden. DatAction streeft ernaar zo efficiënt en snel mogelijk te werken, zodat u zo snel mogelijk de gemakken van magazijn automatisering kunt ondervinden.

Dit kunt u verwachten wat betreft de terugverdientijd

De terugverdientijd van een investering in magazijn automatisering wordt altijd berekend wanneer u bij DatAction een oplossing afneemt en vaak ligt deze rond de twee jaar, afhankelijk van de oplossing. In het voorbeeld van een AMR bijvoorbeeld zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de snelheid van het terugverdienen van uw investering.

Het is belangrijk om in kaart te hebben hoeveel tijd er nu verloren gaat aan het lopen van A naar B. Hoe meer tijd hiervan opgevangen kan worden door een robot, hoe sneller de investering terugverdiend kan worden. De werknemers kunnen nu efficiënter werken.

Ook de loonkosten van de werknemers speelt mee. Een robot zal in veel gevallen een stuk goedkoper zijn dan een werknemer. Hoe hoger de kosten van een werknemer, hoe sneller de investering terugverdiend zal worden.

Daarnaast zijn het aantal shifts ook van invloed. Een robot kan onafgebroken doorwerken. Wanneer uw magazijnprocessen gedaan worden in bijvoorbeeld drie shifts, kunt u door het gebruik van een AMR flink besparen. Hoe meer shifts er gedraaid kunnen worden door de robot, hoe korter de terugverdientijd is.

Nu contact opnemen

De verschillende gradaties in magazijn automatisering

Digitalisering

De eerste stap naar het automatiseren van uw magazijn is vaak het digitaliseren van processen die voorheen met pen en papier gedaan werden. Denk bij digitalisering bijvoorbeeld aan barcodescanners (link), tablets (link) en printers(link). Procesmatig verandert hier nog weinig, alleen wordt het werk makkelijker gemaakt voor het magazijnpersoneel.

Digitalisering met procesverandering

Denk hierbij bijvoorbeeld aan voice picking. De manier van order picking wordt gedigitaliseerd en daarbij moeten de processen ook aangepast worden. Hoe wordt het voice picking proces ingestoken, hoe wordt deze aangestuurd en wat gebeurt er in de software? Wij ondersteunen u graag bij deze procesveranderingen.

Automatisering

De hoogste gradatie is het automatiseren van uw magazijn. Denk hierbij aan robots en machines die het werk van uw werknemers kunnen overnemen. Processen worden geautomatiseerd en er kan aanzienlijk efficiënter gewerkt worden.

Bent u geïnteresseerd in het optimaliseren of automatiseren van uw magazijnprocessen? De experts van DatAction helpen u graag verder. Neem nu contact op.

Uw vraagstuk

U legt uw vraagstuk bij ons neer, waarna wij kijken wat hiervoor de beste oplossing is. 

Magazijn quickscan

Om de beste inschatting te kunnen maken voor de beste oplossing voor uw magazijn komen wij graag langs. Tijdens ons bezoek kunnen wij een duidelijke inschatting maken. 

Implementatie

Nadat het plan is uitgewerkt en met u is afgestemd beginnen wij aan de implementatie van het project. 

Kies voor een hogere efficiëntie en minder fouten

Samen met u halen we het maximale resultaat uit uw warehouse of logistiek centrum.
Stuur een bericht of bel ons direct voor een afspraak.

Reinier Peelen
Project Engineer

Kies voor een hogere efficiëntie en minder fouten

Samen met u halen we het maximale resultaat uit uw warehouse of logistiek centrum. Stuur een bericht of bel ons direct voor een afspraak.

Stuur mij een berichtOf bel +31 321 314 220

Reinier Peelen
Project Engineer