Skip to main content
Blog

Automatisering in de logistiek, waar begint u?

By No Comments3 min read

Automatisering in de logistiek, waar begint u?

In de wereld van logistiek en supply chain management is automatisering een sleutelfactor geworden voor efficiëntie, kostenbesparing en concurrentievoordeel. Het implementeren van geautomatiseerde systemen kan echter overweldigend lijken, vooral als u niet weet waar u moet beginnen. In deze blog gaan we in op de verschillende gradaties van magazijn automatisering, van digitalisering tot volledige automatisering, en hoe elke stap uw magazijnprocessen kan verbeteren.

Lees verder

Doe een grondige analyse

Voordat u begint met automatisering, is het essentieel om een grondige analyse uit te voeren van uw huidige logistieke processen. Identificeer knelpunten, inefficiënties en gebieden waar handmatige taken kunnen worden vervangen door geautomatiseerde oplossingen. Deze analyse helpt u bij het prioriteren van de belangrijkste to-do’s en geeft u een duidelijk beeld van waar u kunt beginnen.

Digitalisering

De eerste stap in magazijn automatisering is vaak digitalisering. Dit omvat het vervangen van handmatige processen door digitale hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van barcodescanners, tablets en printers om processen zoals inventarisbeheer en orderafhandeling te stroomlijnen. Met digitalisering wordt het werk voor magazijnpersoneel vereenvoudigd en kunnen fouten worden verminderd.

Digitalisering met procesverandering

Bij deze gradatie van automatisering gaat het verder dan alleen het digitaliseren van processen. Het omvat het heroverwegen en aanpassen van bestaande magazijnprocessen om zo maximaal te profiteren van beschikbare digitale oplossingen. Een voorbeeld hiervan is voice picking, waarbij orderpicking wordt gedigitaliseerd met behulp van spraakgestuurde technologie. Dit vereist aanpassingen in de processen, zoals het definiëren van de juiste aansturing en het integreren van de bijbehorende software.

Volledige automatisering

De hoogste graad van magazijn automatisering is het volledig automatiseren van uw magazijn. Dit omvat het implementeren van robots en machines die taken kunnen overnemen die voorheen door werknemers werden uitgevoerd. Met geautomatiseerde processen kunt u aanzienlijk efficiënter werken en de productiviteit verhogen. Denk aan geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen, geautomatiseerde sorteersystemen en autonome voertuigen. Het doel is om menselijke inspanningen te verminderen en de nauwkeurigheid en snelheid van magazijnactiviteiten te verbeteren.

Magazijn automatisering kan uw logistieke processen naar een hoger niveau tillen. Afhankelijk van uw bedrijfsbehoeften en budget, werken we samen met u een plan van aanpak uit. Hierbij ondersteunen we u in elke stap van het magazijn automatiseringsproces, zodat u optimaal kunt profiteren van verbeterde efficiëntie en concurrentievoordeel in uw logistieke operaties.

Wilt u verder praten over de producten en oplossingen van DatAction voor uw bedrijf?

Samen met u halen we het maximale resultaat uit uw warehouse of logistiek centrum. Voor meer informatie over de Nederlandse of Belgische markt kunt u contact met ons opnemen via onderstaande knop.